Disztribúciók és azok kipróbálása

A Linux fejlődése során számos disztribúciós vonal alakult ki. Akik használjak azok mindig a saját maguk által használt disztribúciót emelik a magasba. Nos én sem vagyok más, de….

Akkor lássuk a „de” részt. Életemben még jóval 2000. előtt találkoztam a linuxos környezettel. Természetesen akkor még nem volt grafikus felület, csak karakteres, parancssoros értelmező volt benne. Viszont már akkoriban ez volt a legjobb megoldás bizonyos feladatokra. Nem véletlen, hogy a szupészámítógépek listájában többször is előfordult, hogy a top 500 szupészámítógép közül nem volt olyan amelyiken nem Linux futott volna. Azaz érdemes elgondolkodni rajta, hogy vajon csak divatból választották a Linuxot vagy esetleg tényleg azért, mert a feladataik szempontjából az volt a legjobb választás.

Ahogy korábban írtam pl játékra csak és kizárólag Windows-t javaslok és bár ezen a téren is sokat fejlődött a Linux, de messze elmarad egy normál játékos átlag igényeitől.

Ezek után könnyen belátható, hogy bizonyos feladatokra a Linux sokkal jobb választás mint a többi rendszer. Ez nem összetévesztendő azzal, hogy a Linux tökéletes lenne. A Linuxnak is megvannak a hibai és hátrányi. Nincs olyan rendszer hogy tökéletes. Nem is lehet. Kinek a szemszögéből tökéletes???? Ez enyém, tied, esetleg egy cég? vagy épp egy kormány szemszögéből? Az viszont tény, hogy a Linux egyre nagyobb teret hódít napjainkban.

Visszakanyarodva az eredeti témához én 2003-ban találkoztam a Knoppix Linux grafikus környezettel, ami már automatikusan beállította a felbontást, hang és egyéb perifériákat. Akkoriban ez még nagyon kezdetleges cipőben járt máshol. Az X felület nagyon kezdetleges volt és nehéz is volt konfigurálni. Ekkor éreztem azt, hogy a Linuxnak van jövője. Azóta rengeteg víz lefolyt a Dunán és sok disztribúciót kipróbáltam és használtam is aktívan az életem során. Lassan 5 éve a Linux Mint disztribúciót használom. rengeteg érvet sorolhatnék miért éppen ezt, de akik nem használtak még Linuxot azoknak ez nem sokat jelentene, akik meg igen.. nos azoknak meg már felesleges lenne leírnom.

Neked aki ezek után belevágsz a következőket javaslom. Először is nem kell kapkodni és azonnal mindent megcsinálni, hiszen eddig is megvoltál másik operációs rendszeren és amíg nem döntesz addig továbbra is megleszel. Szóval a kezdetek.

Nem kell azonnal telepítened. Próbáld ki a különböző Linux disztribúciókat. Amennyiben géped engedi, azaa van elég hely a merevlemezeden, van elég memória a gépedben és nem 2 magos a géped, úgy telepítsd fel a Virtualbox nevű virtuális gépkezelő programot, ahol gond nélkül ki tudod próbálni a rendszereket.

Úgy gondolom erről nem kell külön írnom, hiszen szinte mindenki telepített már valamilyen programot. Ezek után a kipróbálni szánt Linux disztribúció letöltése a következő feladat, ami szerintem nem lehet nagyon nehéz, elvégre biztos töltöttel már le valamit az internetről. Amit javaslok az a gép beállítás. Minimum 2 magot adj a Linuxnak és 4 GB memóriát és kb 30 GB lemez méretet. Nem azért mert az alatt nem működne, hanem mert nagyban rontana a sebességen és a használhatósági élményen.

Egy pár kivétellel, szinte minden Linux disztribúciónak van magyar nyelvű menüje, azaz az elején kiválasztva semmilyen gondot nem fog okozni a telepítés. A Linux Mint is ilyen Linux. Telepítés inditásakor meg lehet adni melyik nyelvet is szeretnénk használni. A magyar beállítása után, elsőre ne változtassunk semmim, hanem használjuk az alap telepítést. Ne feledd ez nem az lesz amit használni fogsz később, ez csak kipróbálásra van.

Amikor ezzel elkészültél, nincs jobb tanácsom, kezd el használni. nézd meg milyen, olvass utána mit tud az a disztribúció. Én a magam részéről a Linux Mint telepítését fogom bemutatni a következő részben.

Amennyiben a fent leírt mód nem lehetséges, úgy sajnos fel kell telepítened kipróbáláshoz, de ne aggódj, ezt lehet párhuzamosan használni. Azaz megmarad a korábbi rendszered is. Ezt hívjak dual boot-nak. Azaz indításkor ki tudod választani melyik rendszer induljon el. Viszont itt telepítés előtt ajánlom, hogy minden szükséges adatot mentsél el egy külső adathordozóra.

Amennyiben erre sincs lehetőséged, úgy marad a harmadik módszer, a LIVE rendszer. Azaz egy külső pendrive-ról kell indítani és kipróbálni a rendszert, ami sokat fog rontani a felhasználói élményen. Ráadásul nem minden disztribúcióban lehet beállítani a magyar nyelvet. Pl Linux Mint esetben is angolul indul pendrive-ról a rendszer. Természetesen lehet dvd-re is kiírni a rendszert, de úgy gondolom, arról boot-olni és kipróbálni bármilyen rendszert nagyon nem szerencsés dolog.