Linux vagy Windows?

Különböző okok miatt, de előbb vagy utóbb sokakban felmerül a kérdés, tudnám én használni a Linuxot? Van aki a régi gépe miatt váltana, mert már nem fut rajta elfogadhatóan az új Windows verzió, pl XP vagy Windows 7 váltás után és nem szeretne új gépre költeni. Van olyan aki nem tartja elég biztostagosnak a Windowst. Olyan is előfordult már a történelemben, hogy valaki csak kíváncsi lett rá. Az okok számtalanok és különbözőek lehetnek, de a kérdés ugyanaz. Hogyan kezdjem el?????

Nos, én ebben szeretnék tanácsot adni. Maga a Linux alap felhasználásra tökéletes. Mindent megtalálsz benne ami a munkához alapvetően szükséges. Irodai programcsomag, webböngésző, email kliens, stb… amit első telepítés után gyakorlatilag használatba vehetsz.

Az utóbbi években a Linux rengeteget javult. Nagyon sok grafikus felület közül választhatunk, tesztre szabhatjuk őket, stb. sőt még rengeteg grafikus program is készült amivel szinte Windows szintűre könnyítettek a dolgunkat rengeteg mindenben. Azonban, ha nem alap dolgokra akarod használni, idővel belefutsz majd különböző problémákba amit meg kell oldani. Ilyenkor rengetegen leszólják, feladják, stb, mivel megszoktak a Windows környezetet, ahol minden másképp működött.
Nekik mondom, ne kezd el. Felesleges. Ha nem tudod elfogadni hogy ez nem Windows és sok tekintetben másképp működik akkor teljesen felesleges nekiállnod. Időpocsékolás. Vagy elfogadod, hogy ez másképp működik és sokszor kézileg kell barkácsolni, nincs sok leírás magyarul, azaz angol nyelven kell majd keresgélned vagy inkább térj vissza a Windowsra.

A játékok tekintetében is sokat fejlődött a Linux, de alapvetően nem javaslom, sőt …
kifejezetten azt mondom, amennyiben játszani akarsz, úgy vegyél újabb gépet és használj Windowst.

Amennyiben ezek után szeretnéd kipróbálni a Linuxot, úgy azt javaslom, hogy ne a live rendszert próbáld ki. A feltelepített rendszer gyorsabban fut ami sok mindenben másképp hat rad. Személyes tapasztalatom, hogy a USB Live rendszer nem győzött meg, míg a feltelepített rendszert évek óta használom. Ha nem akarsz dual rendszert, akkor a VIRTUALBOX oldaláról töltsd le az aktuális verziót és abba telepíts fel kipróbálásra.